Ciasteczka Mikołaje

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasteczka idealnie nadają się na słodkie prezenty, dlatego w tym roku przygotowałam ich więcej i pokusiłam się o dekorowanie lukrem ćwicząc swoją cierpliwość. Nie jestem w tym za dobra, trochę się namęczyłam i choć nie jest idealnie jestem zadowolona

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 125 g masła
    125 g cukru pudru
    jajko
    250 g mąki
    łyżeczka cynamonu / 2 łyżki maku

    lukier królewski:
    białko
    około szklanki cukru pudru

    perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka mikołaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wymieszać z cukrem pudrem, wbić jajko, dodać mąkę i cynamon.
    Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
    Włożyć na 30 minut do lodówki.
    Rozwałkowywać na grubość około 3 mm i wykrajać ciasteczka.
    Piec na papierze do pieczenia lub macie silikonowej w temp. 170 st.c. przez 10 minut.
    Wystudzić ciasteczka na kratce.
    Przygotować lukier - utrzeć białko z cukrem pudrem, lukier powinien być dość gęsty do precyzyjnego lukrowania, nie powinien spływać gładko z łyżki - w razie potrzeby dodać więcej cukru.
    Rozdzielić lukier na dwie miseczki, do jednej dodać szczyptę czerwonego barwnika i wymieszać.
    Udekoruj ciasteczka według wzoru na zdjęciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować