ciasteczka maślane

0 (0 ocen)

Ciasteczka szybko się robi smaczne są bardzo słodkie wiec jak ktoś nie lubi bardzo słodkich ciastek proponuje dodać mniej cukru. Ja zamiast brandy dałam zwykłą czystą wódkę. Ponoć alkohol konieczny w innym razie już smak nie ten smak

Składniki:

  • 100 g masła
    200 g cukru
    1 jajo
    1 laska wanilii
    2 łyżki brandy
    280 g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

Ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć masło z cukrem. Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać nożem nasionka. Dodać do masła razem z jajem i brandy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy maślanej i wyrabiać, aż składniki się połączą.
  • 2. Zawinąć w folię i schłodzić ok pół godziny. Rozwałkować na grubość 3 mm, wyciąć kształty i ułożyć na natłuszczonym pergaminie.
  • 3. Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ciastka nie powinny zbrązowieć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy