Ciasteczka krucho - drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa makowa:
Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy zagotować, dodać zmielony mak i rodzynki. Wszystko dobrze wymieszać i podsmażyć chwilę na małym ogniu mieszając, odstawić do wystudzenia.
2.Ciasto:
Rozpuścić drożdże w mleku. Mąkę poszatkować z margaryną, jajkiem i cukrem, dodać rozpuszczone drożdże z mlekiem. Wyrobić szybko miękkie, gładkie ciasto i włożyć do lodówki.
3.Ciasto rozwałkować na obficie podsypanej mąką stolnicy. Wycinać prostokąty o wymiarach 5 cm na 5 cm. Na środku każdego kwadracika nałożyć masę makową wszystkie 4 rogi ze sobą ścisnąć i skleić.
Piec na wysmarowanej tłuszczem blaszce w piekarniku nagrzanym do 180-200 º C przez 15-20 minut.
Porady
Po ostygnięciu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze