Ciasteczka krucho - drożdżowe z makiem

4.49 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealne na świąteczny stół.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto

    1,5 szklanki mąki pszennej,
    2-3 dag drożdży świeżych,
    pół kostki margaryny,
    1 jajko,
    3 łyżki mleka,
    czubata łyżka cukru,

    Składniki na masę makową:

    20 dag mielonego maku,
    5 dag masła,
    pół szklanki mleka,
    cukier waniliowy,
    5 dag cukru,
    2 łyżki rodzynek,


Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka krucho - drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa:
    Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy zagotować, dodać zmielony mak i rodzynki. Wszystko dobrze wymieszać i podsmażyć chwilę na małym ogniu mieszając, odstawić do wystudzenia.

  • 2. Ciasto:
    Rozpuścić drożdże w mleku. Mąkę poszatkować z margaryną, jajkiem i cukrem, dodać rozpuszczone drożdże z mlekiem. Wyrobić szybko miękkie, gładkie ciasto i włożyć do lodówki.
  • 3. Ciasto rozwałkować na obficie podsypanej mąką stolnicy. Wycinać prostokąty o wymiarach 5 cm na 5 cm. Na środku każdego kwadracika nałożyć masę makową wszystkie 4 rogi ze sobą ścisnąć i skleić.
    Piec na wysmarowanej tłuszczem blaszce w piekarniku nagrzanym do 180-200 º C przez 15-20 minut.

Porady

Po ostygnięciu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować