CIASTECZKA KOLOROWE KRUCHE

4.51 (185 ocen)

Ciasteczka te piekę bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik kulinarny poradzi sobie z nimi.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    300 g mąki ziemniaczanej
    150 g cukru pudru
    250 g margaryny
    3 żółtka
    2 łyżki maku
    2-3 łyżki kakao
    gotowa masa krówkowa
Wystaw ocenę:

4.51 (185 ocen)

Ciasteczka kolorowe kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, posiekać z margaryną i wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na trzy części.
    Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić białą.
    Każdą część osobno rozwałkować i wykrawać kółka małym kieliszkiem. Ilość kółek każdego ciasta powinna być taka sama.
  • 2. Układać ciastka na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w temperaturze 170ºC przez około 15-20 minut na złoty kolor.
  • 3. Upieczone, ostudzone ciastka smarujemy masą krówkową i składamy tak, aby ciastko składało się z trzech różnych warstw

Porady

Ciastka robi się błyskawicznie. Są smaczne. Jednak najlepiej smakują na drugi dzień. Polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować