Ciasteczka jak cukierki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

przyciągają wzrok i co najważniejsze smakują

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ciasto
    35 dkg maki tortowej
    4 żółtka
    8 łyżek cukru pudru
    1 kostka masła
    4 łyżeczki jogurtu naturalnego

    Jako barwniki
    1 kisiel wiśniowy (65g)
    1 łyżeczka herbaty matcha ewentualnie zielony barwnik
    1 łyżka kakao

    Nadzienie
    10 dkg zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżki cukru pudru
    Ok 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka jak cukierki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dzielimy i każdy kolor ciasta wyrabiamy osobno z tym że do ciasta czerwonego dodajemy tylko 5 dkg mąki i cały kisiel natomiast do pozostałych ciast dajemy po 10 dkg mąki. Do każdego z ciast oprócz maki dajemy 1 żółtko, 5 dkg masła , 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczkę jogurtu oraz wybrany barwnik. Wyrobione ciasta zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie można przygotować nadzienie. Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i jogurtem (nadzienie ma być gęste) a następnie przekładamy je do worka cukierniczego ponieważ tak jest je łatwiej nakładać na ciasteczka.
    Schłodzone ciasta wałkujemy kolejno dość cienko i kroimy na kwadraty ok. 6x7cm. Na środek nakładamy nadzienie i zawijamy jak cukierka ściskając ciasto palcami ok. 1cm przed końcami- w ten sposób uzyskamy efekt cukierka.
    Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-17 min w temp 160 stopni choć każdy piekarnik jest inny.

    Zimne można udekorować lukrem

Porady

Ciasteczka można spokojnie przygotować tylko w 1 kolorze np kakaowym bardzo to przyspiesza pracę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować