Ciasteczka jak cukierki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto dzielimy i każdy kolor ciasta wyrabiamy osobno z tym że do ciasta czerwonego dodajemy tylko 5 dkg mąki i cały kisiel natomiast do pozostałych ciast dajemy po 10 dkg mąki. Do każdego z ciast oprócz maki dajemy 1 żółtko, 5 dkg masła , 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczkę jogurtu oraz wybrany barwnik. Wyrobione ciasta zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie można przygotować nadzienie. Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i jogurtem (nadzienie ma być gęste) a następnie przekładamy je do worka cukierniczego ponieważ tak jest je łatwiej nakładać na ciasteczka.
Schłodzone ciasta wałkujemy kolejno dość cienko i kroimy na kwadraty ok. 6x7cm. Na środek nakładamy nadzienie i zawijamy jak cukierka ściskając ciasto palcami ok. 1cm przed końcami- w ten sposób uzyskamy efekt cukierka.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-17 min w temp 160 stopni choć każdy piekarnik jest inny.
Zimne można udekorować lukrem
Porady
Ciasteczka można spokojnie przygotować tylko w 1 kolorze np kakaowym bardzo to przyspiesza pracę
Komentarze