Ciasteczka imbirowo-cytrynowe

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka z dodatkiem imbiru i cytryny, polane płynną czekoladą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    15 dag masła
    10 dag cukru pudru
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki imbiru
    2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Polewa:
    10 dag masła
    3-4 łyżki cukru
    2 łyżeczki kakao

Ciasteczka imbirowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, imbir i proszek do pieczenia mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki masła oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Zagniatam ciasto i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Wyjmuję, rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm i kroję w szerokie pasy. Każdy z pasków ciasta kroję w trójkąty. Układam na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 5-7 min. Gorące zdejmuję z blachy i układam na talerzu, gdyż jak wystygnął mogą się rozkruszyć w palcach.
    Ciasteczka do połowy zanurzam w polewie i odkładam do zastygnięcia.
    Składniki na polewę wrzucam do garnuszka i podgrzewam mieszając. W gorącej polewie zanurzam ciasteczka do połowy i odstawiam by czekolada stężała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy