Ciasteczka francuskie z serkiem białym, ananasem, cynamonem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczna, słodka przekąska, nie tylko dla dzieci.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, tj po 275 g każde

    Masa z serka białego:
    200 g białego serka lub twarożku
    3 czubate łyżki serka Ricotta
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    aromat pomarańczowy do ciast
    1 jajko
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

    Ponadto:
    ananasy z puszki- 8 plastrów
    1 łyżka cynamonu
    2 łyżki cukru kryształu grubego
    1 jajko- po posmarowania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka Przekąski

Ciasteczka francuskie z serkiem białym, ananasem, cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie białego serka 1. Przygotowujemy masę z serka.
    Rozgniatamy biały serek lub twaróg, przy pomocy widelca.
  • twaróg, cukier, jajko 2. Wbijamy jajko, wsypujemy cukry.
  • serek Ricotta w masie 3. Dodajemy serek Ricotta.
  • mąka ziemniaczana w masie serowej 4. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ucieramy.
  • ciasto francuskie podzielone na kwadraty 5. Z ciasta francuskiego, z 1 porcji- wykrawamy 8 jednakowych kwadratów.
  • wywinięte brzegi z ciasta francuskiego 6. Brzegi z ciasta francuskiego- kwadraty, podwijamy do środka.
  • porcja serka i cynamon 7. Nakładamy porcję masy serowej, Posypujemy cynamonem.
  • krążki ananasa 8. Odsączamy z syropu krążki ananasa. Drobno kroimy.
  • ciasto francuskie z nadzieniem- przed pieczeniem 9. Wykładamy pokrojony ananas na serek. Posypujemy grubym cukrem. Kopert nie zaklejamy.
  • ciasto francuskie sklejone na kopertę- przed pieczeniem 10. Drugi sposób wykonania:
    Wierzch ciastka sklejamy na kopertę, przygniatamy brzegi. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy grubym cukrem.
  • upieczone ciastka francuskie 11. Ciastka pieczemy w 200 stop. C przez 18 min.- pierwszą partię. Przy kolejnych zmniejszamy temp., bo piec mamy już nagrzany, do ok. 10 min.
  • upieczone ciastka francuskie- koperty 12. Upieczone ciastka wyjmujemy z pieca, przekładamy na paterę.
  • ciastka francuskie- koperty 13. Smacznego ;)

Porady

Zamiast ananasa możemy użyć brzoskwiń z puszki. Serek nie musi być bardzo gładki, podczas pieczenia się rozmiękczy Możemy użyć gotowego sera z pudełka. Z tej porcji, czyli 2 opakowań ciasta francuskiego, wychodzi 16 ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cynamon Serek Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować