Ciasteczka francuskie z serkiem białym, ananasem, cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy masę z serka.
Rozgniatamy biały serek lub twaróg, przy pomocy widelca.
2.Wbijamy jajko, wsypujemy cukry.
3.Dodajemy serek Ricotta.
4.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ucieramy.
5.Z ciasta francuskiego, z 1 porcji- wykrawamy 8 jednakowych kwadratów.
6.Brzegi z ciasta francuskiego- kwadraty, podwijamy do środka.
7.Nakładamy porcję masy serowej, Posypujemy cynamonem.
8.Odsączamy z syropu krążki ananasa. Drobno kroimy.
9.Wykładamy pokrojony ananas na serek. Posypujemy grubym cukrem. Kopert nie zaklejamy.
10.Drugi sposób wykonania:
Wierzch ciastka sklejamy na kopertę, przygniatamy brzegi. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy grubym cukrem.
11.Ciastka pieczemy w 200 stop. C przez 18 min.- pierwszą partię. Przy kolejnych zmniejszamy temp., bo piec mamy już nagrzany, do ok. 10 min.
12.Upieczone ciastka wyjmujemy z pieca, przekładamy na paterę.
13.Smacznego ;)
Porady
Zamiast ananasa możemy użyć brzoskwiń z puszki.
Serek nie musi być bardzo gładki, podczas pieczenia się rozmiękczy Możemy użyć gotowego sera z pudełka.
Z tej porcji, czyli 2 opakowań ciasta francuskiego, wychodzi 16 ciasteczek.
Komentarze