Ciasteczka francuskie z serem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Ciasteczka robi się błyskawicznie, idealne gdy mamy niespodziewanych gości.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego 275 gram
    250 gram sera białego
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy 16 gram
    1 łyżka cukru pudru
    ORAZ
    1 roztrzepane żółtko z 1 łyżką gęstej kwasnej smietany
    Cukier brązowy do oprószenia

Ciasteczka francuskie z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka francuskie z serem 1. Ser rozetrzeć drewnianą pałką lub zmiksować z żółtkami, wanilią i cukrem pudrem na gładką masę.
    Rozwinąć ciasto francuskie i rozsmarować na nim masę serową.
    Kto lubi można dodać namoczone w słodkiej wodzie i osączone rodzynki, ja nie dodaję, bo moja rodzina za nimi nie przepada.
  • Ciasteczka francuskie z serem 2. Ciasto z serem zrolować i pokroić na porcje, u mnie wyszło 9 porcji.
    Każdą z nich posmarować rozmąconym żółtkiem ze smietaną i oprószyć cukrem brązowym.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na ok. 20 minut

Komentarze

Podobne przepisy