Ciasteczka francuskie z kremem i jagodami

0 (0 ocen)

Przepis jest jak czarodziejska różdżka kiedy goście w progu. Jest niezwykle prosty i łatwy w wykonaniu. Apetyczne i efektowne ciasteczka z pewnością zaskoczą Twoich gości.

Składniki:

  • 500g ciasto francuskie
    2 żółtka
    200ml mleka
    1 łyżka mąki
    20-30g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    jagody i cukier puder do dekoracji

Ciasteczka francuskie z kremem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmroź ciasto, podziel na kwadraty lub prostokąty. Uformuj ciasteczka.
  • 2. Cukier, cukier wanilinowy i mleko zagotuj. Odlej trochę mleka.
  • 3. Żółtka wymieszaj z mąką i z odrobiną mleka. Wlej całość do gorącego mleka, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudź. Na każde ciasteczko wyłóż po 1-2 łyżki kremu. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Ostudź. Udekoruj jagodami i cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy