Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z orange curd

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka o smaku czekoladowym z nutą piernika. Wypełnione pysznym kremem pomarańczowym.

Składniki:

  • CIASTKA:
    2 szklanki mąki pszennej
    100 g masła/margaryny
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany
    1/2 szklanki cukru
    100g czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    ORANGE CURD:
    1 jajko
    1 żółtko
    1/4 szklanki cukru
    35g masła
    sok i skórka z 1/2 pomarańczy
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z orange curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Składniki na ciasto kruche umieścić na stolnicy, dodając przestudzoną czekoladę. Wszystko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. W tym czasie można przyrządzić krem pomarańczowy.
  • 2. ORANGE CURD: żółtko i jajko roztrzepać z cukrem w garnku. Umieścić na małym ogniu, dodać masło, sok, skórkę z pomarańczy i mąkę. Podgrzewając często mieszać, aby nie przypalić. Kiedy krem zgęstnieje odstawić do wystudzenia. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość 5mm. Wykrawać koła, a z połowy kół wyciąć w środku małą gwiazdkę. Piec w 180 *C przez około 20min.
  • 3. Wystudzone ciastka przekładać kremem. Najlepiej krem włożyć do rękawa cukierniczego. Na początku ciastka będą twarde, a krem bardzo miękki. Ze względu na orange curd ciastka należy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować