Ciasteczka czekoladowo-kajmakowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te ciasteczka mają szczególną cechę, są pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze pyszniejsze po ozdobieniu kajmakiem i migdałem, a najpyszniejsze jest ostatnie :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 20 dekagramów
    - kakao ciemne: 8 dekagramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - masło extra: 8 dekagramów
    - cukier: 14 dekagramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - kawa rozpuszczalna: 1 łyżeczka
    - śmietana 12%: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - migdały blanszowane: 30 sztuk
    - mleko zagęszczone słodzone w puszce: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka czekoladowo-kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym włożyć do wrzącej wody i gotować dwie godziny, pilnując żeby puszka była cały czas zakryta wodą.
  • 2. Po godzinie przygotować ciasto z wyżej podanych składników. Najlepiej przygotować je metodą "muffinkową" - do jednej miski dodać składniki suche - mąkę, kakao, kawę rozpuszczalną, cukier, cukier waniliowy, sol i proszek do pieczenia. W drugiej utrzeć masło z cukrem i dodać żółtko oraz 1 łyżkę śmietany. Zawartość obu misek polączyć i wyrobić ciasto.
  • 3. Z kuli ciasta odejmować kawałki wielkość orzecha włoskiego i w rękach formować kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanej porcji wychodzi 30 ciasteczek.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciastka piec około 15-20 minut, aż zaczną mocno pachnieć. Wyjmować gorące. Po wyjęciu trzonkiem drewaninej łyżki uformować w nich wgłębienia.
  • 5. Po dwóch godzinach gotowania puszki z mlekiem skondensowanym, puszkę wyjąć z wody, otworzyć i łyżeczką do kawy nabierac po trochę kajmaku. Powoli wlewać je do wgłębień w ciasteczkach - pozostawiając odrobinę miejsca na mogdały. Dekorować migdałami.

    Uwaga - puszka mleka skondensowanego to za dużo na 30 ciasteczek, dlatego najlepiej zrobić 2 porcje od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować