ciasteczka cytrynowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Parę dni temu przygotowywałam ciasteczka cytrynowe z kokoskami, żurawiną i dżemem truskawkowym. Bardzo dobre, zarówno do kawy jaki herbaty. smaczne, lubią je dorośli, przepadają za nimi dzieci.

  • 30 min

Składniki:

  • na około 30 sztuk:
    100 g mąki pszennej
    100 g mąki kukurydzianej
    sok z 1/2 cytryny
    jajko
    150 g masła
    50 g wiórek kokosowych
    200 g żurawiny lub rodzynek
    1/2 szklanki cukru brązowego
    mały słoiczek dżemu truskawkowego


Ciasteczka cytrynowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Wszystkie składniki zagnieść w misce ręką na kulę. Formować małe kulki, następnie rozpłaszczyć na placuszki, zrobić wgłębienie i nałożyć dżem.
    Układać ciasteczka na blachę płaską,wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki są na 2 blachy (po 15 sztuk na blachę)
    Piec należy w 180 stopniach około 15 minut na dolnej, potem na górnej grzałce.
    Gorące pozostawić do ostygnięcia.

Porady

dżem może być o innym smaku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy