Parę dni temu przygotowywałam ciasteczka cytrynowe z kokoskami, żurawiną i dżemem truskawkowym. Bardzo dobre, zarówno do kawy jaki herbaty. smaczne, lubią je dorośli, przepadają za nimi dzieci.
30 min
Składniki:
na około 30 sztuk:
100 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
sok z 1/2 cytryny
jajko
150 g masła
50 g wiórek kokosowych
200 g żurawiny lub rodzynek
1/2 szklanki cukru brązowego
mały słoiczek dżemu truskawkowego
Ciasteczka cytrynowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wszystkie składniki zagnieść w misce ręką na kulę. Formować małe kulki, następnie rozpłaszczyć na placuszki, zrobić wgłębienie i nałożyć dżem.
Układać ciasteczka na blachę płaską,wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki są na 2 blachy (po 15 sztuk na blachę)
Piec należy w 180 stopniach około 15 minut na dolnej, potem na górnej grzałce.
Gorące pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze