Ciasteczka są kruche, niezwykle maślane i delikatnie słodkie. Są doskonałą przekąską do kawy lub gorącej czekolady. W wersji z dwoma łyżeczkami przyprawy do piernika zyskują świąteczny, korzenny smak.
Składniki:
40 dag mąki pszennej
30 dag masła
1 jajko
12 dag cukru
6 łyżeczek cynamonu
Kruche ciasteczka cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem i jajem. Następnie dodać przesianą mąkę i cynamon. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Odrywać ciasto po kawałku i rozwałkowywać na grubość około 0,5cm. Wyciąć foremką ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem z rozpuszczonym cukrem, zyskają błyszczący, rumiany wygląd.
Piec około 12-15 minut (w zależności od grubości ciastek) w temperaturze 180stopni C.
Komentarze