Kruche ciasteczka cynamonowe

4.5 (194 ocen)

Ciasteczka są kruche, niezwykle maślane i delikatnie słodkie. Są doskonałą przekąską do kawy lub gorącej czekolady. W wersji z dwoma łyżeczkami przyprawy do piernika zyskują świąteczny, korzenny smak.

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
    30 dag masła
    1 jajko
    12 dag cukru
    6 łyżeczek cynamonu

    100ml mleka
    6 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Kruche ciasteczka cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i jajem. Następnie dodać przesianą mąkę i cynamon. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć do lodówki na minimum 30 minut.
    Odrywać ciasto po kawałku i rozwałkowywać na grubość około 0,5cm. Wyciąć foremką ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem z rozpuszczonym cukrem, zyskają błyszczący, rumiany wygląd.

    Piec około 12-15 minut (w zależności od grubości ciastek) w temperaturze 180stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować