Ciasteczka chałwowe.

5 (178 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka mają wyrazisty chałwowy smak, są świetną słodkością na dwa kęsy dla osób, które przepadają za chałwą, w konsystencji ciasteczka są delikatne i mięciutkie, niczym pulchne biszkopty.

  • 60 min

Składniki:

  • - 2,5 szklanki mąki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 180g margaryny
    - 2 łyżki mleka
    - 200g chałwy waniliowej
    - 1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka chałwowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Część składników w misie miksera. 1. Do miski miksera przełożyłam mąkę,proszek do pieczenia,cukier puder,margarynę i dolałam mleko.Miksowałam wszystko na niedużych obrotach.
  • Dodawanie chałwy i jajka. 2. Następnie do miski ze wszystkimi wcześniej dodanymi składnikami wbiłam jajko i dołożyłam pokruszona chałwę.Wszystkie składniki miksowałam maksymalną prędkością miksera do dokładnego połączenia się produktów i uzyskania jednolitej masy.

  • Surowe ciasto po wyjęciu z lodówki. 3. Dokładnie wymieszane składniki wstawiłam na 15 minut do lodówki.
    Po upływie tego czasu wyjęłam misę z surowym ciastem.
  • Kawałek ciasta spłaszczony na blaszce. 4. Piekarnikową blaszkę wyścieliłam papierem do pieczenia.Brałam trochę ciasta,robiłam z niego kulkę i spłaszczałam na blaszce.
  • Wycinanie foremką kształtu w cieście. 5. Wycinałam w spłaszczonym cieście foremką kształt,jaki chciałam uzyskać,nadać ciasteczkom przykładając do ciasta foremkę,a następnie drugą stroną łyżeczki,dłuższym i cieńszym końcem odbierając nadmiar ciasta wystający poza foremką.
  • Ułożone na blaszce surowe jeszcze ciasteczka. 6. Postępowałam identycznie z każdym ciasteczkiem nadając mu taki sam kształt,ciasteczka były wyglądem jednolite. Wydawać się może,że wycinanie ciasteczek foremką jest czasochłonne,że szybciej by było tylko robić kulkę i spłaszczać ciasteczka,tak by były w kształcie kołopodobnym,ale naprawdę szybko poszło,ciasto współpracuje z foremką i wycinającym, daje się ładnie odcinać, dzięki czemu wycinanie kształtów szybko się odbywa i mamy przyjemny efekt wizualny ciasteczek o konkretnym,wybranym konturze,wyglądzie.
  • Upieczone ciasteczka. 7. Piekłam ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut. Z takiej porcji składników wyszło mi 50 sztuk ciasteczek.

Porady

Ciasteczka pieczemy maksymalnie 10 minut, i te 10 minut dotyczy tylko pierwszej partii ciasteczek, kolejnym partiom wystarcza już 9, 8 minut, by się upiec, a nie przypalić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować