Ciasteczka CANTUCCI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka robi się bardzo szybko, z dodatkiem migdałów i pomarańczy mają zmysłowy smak. Idealne do kawy i wina:)

  • 60 min

Składniki:

  • • 3 jajka
    • 175 g cukru (najlepiej trzcinowego)
    • 450 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 250 g migdałów (w całości, obranych lub posiekanych)
    • kilka kropel aromatu migdałowego
    • starta skórka i sok z połówki pomarańczy
    • papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka cantucci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem mikserem wymieszać w dużej misce tak długo, aż cukier rozpuści się całkowicie.
    Dodać starta skórkę oraz sok z pomarańczy.
  • 2. Do wymieszanych jaj przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ze sobą, całość zagnieść, dosypując w razie potrzeby trochę mąki.
    Do zagniecionego ciasta dodać migdały.Piekarnik rozgrzać do temperatury 175stopni.
  • Cantuccini 3. Na posypanej mąką stolnicy uformować 4 lub 5 wałeczków, o średnicy około 5 cm. Wałeczki położyć na blasze i piec w piekarniku przez około 35 minut.
    Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na chwilę by lekko przestygło. Następnie, wciąż jeszcze cieple ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej takim z ząbkami) na kawałeczki o szerokości mniej więcej 1 cm. Pokrojone kawałki ponownie ułożyć na blasze i piec przez około 10 minut.
    Smacznego :)

Porady

Przed zjedzeniem można zanurzyć je w winie lub kawie. Zamiast soku z pomarańczy można użyć soku z cytryny:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować