Ciasteczka brydżowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten przepis znalazłyśmy w zeszycie naszej babci.

Składniki:

  • ● 20 dag miękkiego masła
    ● 12 dag cukru
    ● 40 dag mąki
    ● jajko
    ● łyżka cukru waniliowego
    ● 2 rodzaje dżemu
    ● masło do formy
    ● cukier puder do posypania

Ciasteczka brydżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem
    i cukrem waniliowym
    na puszystą masę. Dodajemy
    mąkę i jajko i wyrabiamy
    ciasto. Wkładamy na godzinę
    do lodówki.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy
    na grubość 3 mm na posypanej
    mąką stolnicy. Szklanką
    wycinamy kółka. Pośrodku
    połowy kółek wycinamy karciane
    figury.
  • 3. Wszystkie kółka układamy
    na blasze posmarowanej
    masłem. Pieczemy ok. 15
    minut w temp. 180 °C.
  • 4. Ciastka bez figur smarujemy
    dżemami. Przykrywamy
    ciastkami z wycięciem i lekko
    dociskamy. Posypujemy
    cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy