Ciasteczka Biedroneczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka są pyszne! Można się trochę zrelaksować przy ich robieniu!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30dag mąki
    20dag margaryny Palma
    10dag cukru pudru
    foremki do ciastek Orzeszków

    Masa:
    2 żółtka
    6 łyżek cukru
    300ml mleka
    2 łyżeczki kawy mielonej
    2 łyżki mąki
    2odag masła

    Polewa:
    1/4 kostki margaryny
    2 łyżki mleka
    2 łyżki czarnego kakao
    1/4 szklanki cukru

Ciasteczka biedroneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąka + cukier + margaryna zagniatamy ciasto. Robimy małe kuleczki i wyklejamy foremki do ciastek. Wyklejamy tak by ścianki nie były za grube Pieczemy w temp. 170 st. ok 15min.
    Wyjmujemy i czekamy aż wystygną.

    Masa:
    Żółtka z cukrem ucieramy trochę aż powstanie gęsta masa. Dodajemy mąkę i zalewamy mlekiem. Porządnie mieszamy rózgą, następnie gotujemy z tego budyń, trzeba ciągle mieszać aby się nie ścięło. Po ugotowaniu odstawiamy i czekamy aż wystygnie. Kawę zalewamy wrzątkiem ok. 50ml, powstanie napar kawowy. Masło miksujemy na puszysty krem i dodajemy po łyżce budyniu i ok. 5 łyżeczek kawowego naparu razem z fusami kawy. Wstawiamy na ok 15 min. do lodówki aby masa stwardniała. Nadziewamy masą ciasteczka. Wstawiamy do lodówki i możemy przygotować polewę.

    Polewa:
    Wszystkie składniki polewy wrzucamy do garnka i energicznie mieszamy aż margaryna się rozpuści a wszystko ładnie połączy.

    Każde ciasteczko zanurzamy jednym brzegiem w polewie i układamy na papierze śniadaniowym. Przechowujemy w lodówce, szczególnie w lecie!
    Życzę smacznego i słodkiego dnia!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy