Ciasteczka biedroneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąka + cukier + margaryna zagniatamy ciasto. Robimy małe kuleczki i wyklejamy foremki do ciastek. Wyklejamy tak by ścianki nie były za grube Pieczemy w temp. 170 st. ok 15min.
Wyjmujemy i czekamy aż wystygną.
Masa:
Żółtka z cukrem ucieramy trochę aż powstanie gęsta masa. Dodajemy mąkę i zalewamy mlekiem. Porządnie mieszamy rózgą, następnie gotujemy z tego budyń, trzeba ciągle mieszać aby się nie ścięło. Po ugotowaniu odstawiamy i czekamy aż wystygnie. Kawę zalewamy wrzątkiem ok. 50ml, powstanie napar kawowy. Masło miksujemy na puszysty krem i dodajemy po łyżce budyniu i ok. 5 łyżeczek kawowego naparu razem z fusami kawy. Wstawiamy na ok 15 min. do lodówki aby masa stwardniała. Nadziewamy masą ciasteczka. Wstawiamy do lodówki i możemy przygotować polewę.
Polewa:
Wszystkie składniki polewy wrzucamy do garnka i energicznie mieszamy aż margaryna się rozpuści a wszystko ładnie połączy.
Każde ciasteczko zanurzamy jednym brzegiem w polewie i układamy na papierze śniadaniowym. Przechowujemy w lodówce, szczególnie w lecie!
Życzę smacznego i słodkiego dnia!
Komentarze