CIASTECZKA BAKALIOWO -OWSIANE

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kruche, zdrowe i lekkie ciastka. W wersji bez cukru - idealne dla dbających o linię.

  • 40 min

Składniki:

  • w wersji bez cukru:
    1 jajko
    150 g margaryny
    120 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    płatki owsiane około 250 g
    bakalie - im więcej tym lepiej:
    rodzynki około 250 g
    pokrojone drobno morele suszone,
    orzechy,
    wiórki kokosowe,
    kawałki suszonych daktyli,
    drobno pokrojone suszone śliwki,
    w wersji z cukrem:
    jak powyżej plus 150 g cukru

Ciasteczka bakaliowo -owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. utrzeć mikserem margarynę na gładką masę
    2.dodać jajko i dalej ucierać
    3. przesiać do gotowej masy mąkę oraz proszek do pieczenia
    i wymieszać łyżką powstałe ciasto,
    4.do masy dodać płatki owsiane, dodać bakalie i dokładnie wszystko wymieszać,
    5. na dużej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia
    układać uformowane rękoma płaskie krążki,
    6. piec wszystkie razem w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut
    aż będą lekko rumiane,

    w wersji z cukrem margarynę należy ucierać z cukrem i dodawać następne składniki jak wyżej.

Porady

nie piec dłużej niż 20 minut aby nie przypalić bakalii, dobrze piec wszystkie razem - w przypadku rozdzielenia kolejne partie mogą się przypalać, ciastka można długo przechowywać w plastikowych pojemnikach (szczelnych)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy