Ciasteczka arbuziki

0 (0 ocen)

Pyszne kruche ciasteczka .

Składniki:

  • Składniki na ciasto :

    250 g maki tortowej
    150 g cukru pudru
    1 płaska łyzeczka proszku
    150 g cukru pudru
    1 cukier wanilinowy Dr Oetkera
    125 g masła
    1 jajko

    barwnik spożywczy czerwony
    barwnik spożywczy zielony Dr Oetkera.
    Lukier czekoladowy Dr Oetkera

Ciasteczka arbuziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qh562d 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto, podzielić na 3 części .
  • image-1uml6qd 2.
    Do 1 dodać kilka kropelek barwnika czerwonego.
    Do 2 dodać kilka kropelek barwnika zielonego zagnieść.
    Z ciasta czerwonego zrobić wałek.
  • image-01eqq3x 3. Ciasto białe rozwałkować i zawinąć w nie wałek czerwonego ciasta.
    Ciasto zielone rozwałkować i zawinąć w nie wałek czerwono biały.
  • 4. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki na 3 godziny.
  • 5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
  • image-1tioo39 6. Z zamrożonego wałka kroić plasterki i każdy plasterek przekroić na pół.

  • 7. Piec w temp. 180 st około 15 minut .
  • image-1jyj6af 8. Lukier czekoladowy zrobić według przepisu na opakowaniu . Wykałaczką na każdym ciasteczku zrobić po kilka kropeczek mają przypominać ziarenka arbuza.

Komentarze

Podobne przepisy