Ciasteczka amoniaczki

4.49 (188 ocen)

  • Łatwy

to stary jak świat przepis na proste w wykonaniu ciasteczka, które robi się z ciasta półkruchego z dodatkiem amoniaku.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka wrocławska: 0.5 kilograma
    - masło: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier kryształ: 120 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - amoniak (inaczej węglan amonowy): 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier wanilinowy: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka amoniaczki 1. Amoniak dodajemy do mleka i dokładnie mieszamy. Masło ucieramy z 100 gr cukru i cukrem wanilinowym na gładką masę, dodajemy jajko i ucieramy dalej. Dodajemy mąkę i mleko z amoniakiem oraz szczyptę soli. Mieszamy dokładnie masę i zagniatamy ciasto. Jeśli się trochę lepi, nie przejmujmy się tym. Wkładamy do lodówki na 10 minut.
  • Ciasteczka amoniaczki 2. Ciasto rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką jeśli jest taka konieczność. Wykrawamy dowolne wzory i przed włożeniem ciasteczek do piekarnika posypujemy resztą cukru.
  • Ciasteczka amoniaczki 3. Ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 190 stopniach przez około 15-20 minut lub do zarumienienia. Układając na blasze zachowujemy odstępy, tak by ciasteczka mogły jeszcze swobodnie podrosnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować