Ciasteczka amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Amoniak dodajemy do mleka i dokładnie mieszamy. Masło ucieramy z 100 gr cukru i cukrem wanilinowym na gładką masę, dodajemy jajko i ucieramy dalej. Dodajemy mąkę i mleko z amoniakiem oraz szczyptę soli. Mieszamy dokładnie masę i zagniatamy ciasto. Jeśli się trochę lepi, nie przejmujmy się tym. Wkładamy do lodówki na 10 minut.
2.Ciasto rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką jeśli jest taka konieczność. Wykrawamy dowolne wzory i przed włożeniem ciasteczek do piekarnika posypujemy resztą cukru.
3.Ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 190 stopniach przez około 15-20 minut lub do zarumienienia. Układając na blasze zachowujemy odstępy, tak by ciasteczka mogły jeszcze swobodnie podrosnąć.
Komentarze