Ciasteczka adwentowe

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Częstowanie gości takimi ciastkami jest w Niemczech adwentową tradycją.

Składniki:

  • 75 dag mąki oraz
    5 dag do posypania
    38 dag cukru
    38 dag margaryny
    4 jajka
    2 op. cukru waniliowego
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kruche ciasteczka

Ciasteczka adwentowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka adwentowe 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Wbijamy jajka, a następnie energicznie zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Ciasteczka adwentowe 2. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na ok. 5-mm placek. Foremkami wykrawamy gwiazdki, choinki i półksiężyce.
  • 3. Pieczemy ok. 10 minut (aż ciastka ładnie się zrumienią) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Gorące zdejmujemy z blachy i układamy
    na tacy. Oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować