Ciasto z gruszkami

5 (156 ocen)

Szybkie ucierane ciasto z gruszkami.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 24-25 cm:
    250 g miękkiego masła
    200g cukru
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    4 jajka w temp. pokojowej
    250g mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    2 duże gruszki lub 3 mniejsze
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać skórkę i ekstrakt. W misce przesiać mąkę z proszkiem i solą. Dodawać po trochu do ucieranej masy. Tortownicę natłuścić i wylać 1/2 ciasta. Położyć obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Przykryć resztą ciasta (ciasto wychodzi gęste). Wstawić do wcześniej nagrzanego do 180
    stopni piekarnika i piec ok. 40-50 minut. Gdy ostygnie posypać pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować