Ciaso marchewkowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Mieszamy oba rodzaje maki, proszek do pieczenia, sól, sód, cynamon, wiórki. Imbir (lub rodzynki)moczymy przez 10 minut w wodzie, by zmiękły. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Jabłka obieramy, jedno z nich ścieramy również na małych oczkach, drugie kroimy na ok 12 półksiężyców.
W miseczce ubijamy jajka aż będą puszyste, następnie dodajemy do nich olej wlewając go cienką stróżką. Gdy jajka z olejem dobrze się wymieszają dodajemy do nich stopniowo mieszankę mączną , po czym marchewkę, starte jabłko, odcedzony imbir i orzeszki ziemne. Mieszamy dokładnie już przy pomocy łyżki i jeśli jest zbyt geste dodajemy trochę mleka.- ok 1/2 szklanki.
Piekarnik nastawiamy na 180 'C. Formę- u mnie tortownica (23cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy promieniście cząstki jabłek. Wstawiamy do piekarnika na około 50 minut pod koniec sprawdzając czy włożony w środek ciasta patyczek jest suchy. Prze pierwsze 10 minut ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego stygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z odrobina cynamonu.
Ciasto nie jest bardzo włoskie w smaku. jeśli zależy wam na większej ilości słodyczy, proponuje dodać więcej miodu. Będzie świetnie smakował z kwaskową konfiturą, z miodem, ale także z kulka lodów :)
Komentarze