• Ciap-ciap kapusta

    Dodane przez: shirena

  • Ta potrawa jest ze mną od wczesnego dzieciństwa. Moja babcia przyrządzała ją jako główne danie oraz jako dodatek do różnych rodzajajów mięs, np. żeberek, karkówki czy golonki.

  • Składniki

    6-8 średnich ziemniaków,
    500g. kapusty kiszonej
    cebula
    15 dag. boczku
    masło do smażenia
    sól, pieprz, czosnek w proszku, przyprawa uniwersalna

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W między czasie odsączamy i siekamy kapustę. Wrzucamy ją do garnka z odrobiną wody, dusimy przez 20-25 minut.

    2.

    Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy boczek.

    3.

    Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy. Kapustę odsączamy, dodajemy do ziemiaków. Mieszamy.

    4.

    Do ziemiaków i kapusty dodajemy cebulkę z boczkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną przyprawy uniwersalnej. Wszystko łączymy.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, szkola_babci
  • 2 komentarze
    • Gość
      2012-03-22T18:03:41+01:00 gość IP: 85.222.*.*
      Danie z boczkiem w tle NIE jest bezmięsne!
    • Gość
      2013-07-29T14:53:11+02:00 gość IP: 87.147.*.*
      to trawe zryj

Dodane przez: shirena

shirena 2

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-14T20:44:44+01:00

2228 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »