Ta potrawa jest ze mną od wczesnego dzieciństwa. Moja babcia przyrządzała ją jako główne danie oraz jako dodatek do różnych rodzajajów mięs, np. żeberek, karkówki czy golonki.
15 min
Składniki:
6-8 średnich ziemniaków,
500g. kapusty kiszonej
cebula
15 dag. boczku
masło do smażenia
sól, pieprz, czosnek w proszku, przyprawa uniwersalna
Ciap-ciap kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W między czasie odsączamy i siekamy kapustę. Wrzucamy ją do garnka z odrobiną wody, dusimy przez 20-25 minut.
2.Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy boczek.
3.Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy. Kapustę odsączamy, dodajemy do ziemiaków. Mieszamy.
4.Do ziemiaków i kapusty dodajemy cebulkę z boczkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną przyprawy uniwersalnej. Wszystko łączymy.
Komentarze