Ciasto naturalna słodycz bez dodatku cukru

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne . Idealne na podwieczorek :)

  • 15 min

Składniki:

  • Z podanych składników wychodzi ok. 18 ciasteczkowych porcji :
    - po pół szklanki daktyli bez pestek, suszonych śliwek bez pestek, posiekanych rodzynek i orzechów włoskich,
    - po szklance wody i mąki pszennej
    - 2 jajka
    - 110g margaryny Palma z murzynkiem
    - odrobina aromatu waniliowego
    - łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1/5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto naturalna słodycz bez dodatku cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzejemy piekarnik do 180 st.C.
    Daktyle i śliwki kroimy na małe kawałeczki. W szklance wody gotujemy przez 5-7 minut rodzynki, śliwki i daktyle. Dodajemy margarynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
    Jajka mieszamy z orzechami i wanilią następnie dodajemy je do rodzynek, śliwek i daktyli. Do podanej mieszanki dodajemy przesianą mąkę z solą i sodą. Ciasto wyłożyć do okrągłej tortownicy lub blaszki ( wymiary orientacyjne ok. 25x20cm) i pieczemy ok. 30-35 minut.

Porady

Do ciasta można dodać jeszcze cynamon ok. pół łyżeczki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować