Ciabatta

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Te tradycyjne, włoskie bułeczko-chlebki robione w domu są przepyszne.Polecam ten przepis!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - maki pszennej: 440 gramów
    - świeżych drożdży: 15 gramów
    - ciepłej wody: 339 gramów
    - soli: 10 gramów
    - zakwasu w proszku do ciabatty: 15 gramów
    - dobrej oliwy: 20 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciabatta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie, chwilkę odczekać (aktywacja).
    Następnie dodać wszystkie składniki i zagnieść (najlepiej mikserem) dość luźne ciasto- trwa to ok. 5 minut.
    Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut.
    Następnie wyłożyć ciasto na blat, odgazować, podzielić na 6 kawałków i zostawić na 10 minut.
    Uformować bułeczki- oczywiście im bardziej rustykalne prostokąto- kwadraty tym lepiej:).
  • 2. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
    Włożyć żaroodporne naczynko do piekarnika i rozgrzać go do maksymalnej temp., obniżyć ją do 230 st. i włożyć wyrośnięte bułeczki, piec z parą przez ok. 20 minut- do zarumienienia.
    Najlepsze oczywiście pierwszego dnia, jeszcze ciepłe.


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mąka pszenna Sól Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować