1.Drożdże rozpuścić w wodzie, chwilkę odczekać (aktywacja).
Następnie dodać wszystkie składniki i zagnieść (najlepiej mikserem) dość luźne ciasto- trwa to ok. 5 minut.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut.
Następnie wyłożyć ciasto na blat, odgazować, podzielić na 6 kawałków i zostawić na 10 minut.
Uformować bułeczki- oczywiście im bardziej rustykalne prostokąto- kwadraty tym lepiej:).
2.Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Włożyć żaroodporne naczynko do piekarnika i rozgrzać go do maksymalnej temp., obniżyć ją do 230 st. i włożyć wyrośnięte bułeczki, piec z parą przez ok. 20 minut- do zarumienienia.
Najlepsze oczywiście pierwszego dnia, jeszcze ciepłe.
Komentarze