Chutney z rabarbaru z gruszką

0 (0 ocen)

  • 10 min

Dodatek do mięs rodem z kuchni angielskiej ( a Anglicy przejęli danie z kuchni Indyjskiej)

  • 10 min

Składniki:

  • 3 średnie pałki rabarbaru
    3 duże cebule
    1 szklanka rodzynek damascenek ( jasne)
    2 łyżki przyprawy kwiaty jadalne do sałatek ( lub zioła do sałatek - z kwiatami)****
    1/2 szklanki wody
    1/4 szklanki octu winnego ( jabłkowego )
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    1 łyżka oleju z pestek winogron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Chutney

Chutney z rabarbaru z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chutney z rabarbaru z gruszką 1. Cebule , gruszkę obrać i pokroić w kostkę .
  • Chutney z rabarbaru z gruszką 2. Rabarbar obrać ze skórki i podzielić na plasterki. W garnku umieścić wszystkie składniki . Wlać wodę, olej i ocet . Dołożyć miód i przyprawy. Zagotować
  • Chutney z rabarbaru z gruszką 3. Zmniejszyć gaz i dusić aż rabarbar , rodzynki , gruszka i cebule rozgotują się, a płyny odparują . Doprawić do smaku .
  • Chutney z rabarbaru z gruszką - w słoiczkach 4. Przełożyć do słoiczków- zakręcić i ostudzić .Pasteryzować 15 minut .

Porady

* Podawać do zimnych mięs , wędlin, serów ** Chutney podaje sie dobrze schłodzony *** Ja doprawiam na bardzo pikantnie . Podpowiadam , że najłatwiej sprawdzić czy trzeba jeszcze doprawić i czym to pod koniec duszenia włożyć łyżeczkę chutney'u na talerzyk i ostudzić w lodówce- spróbować zimny , bo jak próbujemy gorący to jest to smak zwodniczy - jak ostygnie zmieni się . **** Opcjonalnie . Są gotowe mieszanki różnych firm .Jeśli używamy to dodać -jeśli nie to nie biegamy specjalnie po sklepach .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować