Chutney z czerwonej cebuli

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonały dodatek do pieczonych mięs, wędlin czy pasztetów. Polecam gorąco także na świąteczny czas.

  • 40 min

Składniki:

  • 5 średnich czerwonych cebul
    5 łyżek oleju rzepakowego
    3 łyżki miodu wielokwiatowego
    100 ml octu balsamicznego
    100 ml czerwonego wytrawnego wina
    Sól himalajska różowa do smaku
    Świeżo zmielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chutney z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać , włożyć do malaksera i posiekać drobno, można też drobniutko pokroić nożem, do rondelka wlać olej rzepakowy, dodać cebulę i dusić pod przykryciem na wolniutkim ogniu około 20 minut, mieszać od czasu do czasu-nie dopuścić do przypalenia cebuli bo stanie się gorzka i będzie do niczego!
    Następnie dodać miód, wlać ocet balsamiczny oraz wino, doprawić solą oraz pieprzem, dusić kilka minut aż płyn odparuje a cebula stanie się szklista. Wystudzić przełożyć do słoiczka.

    W lodówce może stać do tygodnia-dłużej nie próbowałam bo szybko znika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Miód Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować