Chutney dyniowy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gęsty, aromatyczny i dość pikantny sos do pieczeni i mięsa na zimno.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia (obrana i bez nasion): 1 kilogram
    - pomidory: 500 gramów
    - marchewka: 300 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - ocet jabłkowy: 0.5 litra
    - świeży imbir (do smaku): 1 łyżeczka
    - papryczka chilli: 2 sztuki
    - sól: 2 łyżki
    - curry: 2 łyżeczki
    - gorczyca (w ziarnach): 1 łyżka
    - cukier: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Chutney dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną i pozbawioną nasion dynię ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z solą i odstawiam na godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie dynię bardzo dokładnie odciskam z soku i przekładam do rondla z grubym dnem.
  • Chutney dyniowy 2. Obraną marchewkę również ścieram na tarce jarzynowej i przekładam do rondla. Papryczki pozbawiam nasion i bardzo drobno kroję. Cebulę obieram i kroję w bardzo drobną kosteczkę. Chilli i cebulę dodaję do warzyw w rondlu. Świeży imbir obieram, ścieram na drobnych oczkach tarki i łączę z warzywami. Dodaję przyprawy i ocet jabłkowy, całość doprowadzam do wrzenia, a następnie gotuję na średnim ogniu, często mieszając.
  • 3. Umyte pomidory sparzam wrzącą wodą i obieram ze skórki. Kroję je na mniejsze kawałki i przekładam do rondla w chwili, gdy warzywa są już miękkie. W dalszym ciągu gotuję często mieszając do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
  • Chutney dyniowy 4. Gotowy chutney przekładam do wyparzonych i osuszonych słoiczków, pasteryzuję 15 minut. Odstawiam do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Marchewka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować