Churros

0 (0 ocen)

Churros to hiszpański przysmak podawany najczęściej na śniadanie w towarzystwie płynnej, ciemnej czekolady. Robiony jest z ciasta parzonego i smażony jest na głębokim oleju. Najlepiej smakuje na świeżo, tuż po usmażeniu ;) Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    240 ml wody
    szczypta soli
    50 g masła
    2 łyżki cukru
    1 i 1/8 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka cynamonu
    2 średnie jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier do obtoczenia

Churros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu zagotować wodę, cukier, sól oraz masło (cukier i masło powinny się rozpuścić!) Zdjąć mieszaninę z ognia, wsypać mąkę, cynamon i ekstrakt z wanilii. Ucierać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i powstanie gęste, jednolite ciasto (powinno odstawać od ścianek naczynia) Ostudzić.
  • 2. Do wystudzonej masy dodać jajka i dobrze zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
  • 3. Olej rozgrzać w rondlu do temperatury 175 st.C. Dopiero na taki olej wyciskać porcję masy o długości około 12 cm. Churros smażyć ze wszystkich stron do złotego koloru. Usmażone odsączyć na papierze ręcznikowym. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze. Podawać, np. z sosem czekoladowym, kajmakiem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)

Porady

Przepis na około 20 sztuk

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy