Churros

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo chrrrupiące! Idealnie pasują do porannej kawy.

  • 20 min

Składniki:

  • 240 ml wody
    50 g masła (3 łyżki)
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki cynamonu
    3 średnie jajka
    cukier puder od posypania

Churros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, masło, cukier i szczyptę soli zagotowujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i miksujemy, aż do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od ścian garnka. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Do ostudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na papier do pieczenia. Smażymy na rozgrzanym oleju, tak, aby papier znajdował się na wierzchu. Po upływie ok. minuty wyjmujemy papier, churrosy obracamy na drugą stronę i smażymy, aż się zarumienią.
    Można również wyciskać ciasto ze szprycy bezpośrednio na gorący olej.
  • 4. Wyjmujemy churrosy na papierowe ręczniki, aby wchłonęły tłuszcz z ciastek.

Porady

Posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z gorącą masą krówkową.

Komentarze

Podobne przepisy