1.Wodę, masło, cukier i szczyptę soli zagotowujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i miksujemy, aż do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od ścian garnka. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.Do ostudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
3.Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na papier do pieczenia. Smażymy na rozgrzanym oleju, tak, aby papier znajdował się na wierzchu. Po upływie ok. minuty wyjmujemy papier, churrosy obracamy na drugą stronę i smażymy, aż się zarumienią.
Można również wyciskać ciasto ze szprycy bezpośrednio na gorący olej.
4.Wyjmujemy churrosy na papierowe ręczniki, aby wchłonęły tłuszcz z ciastek.
Porady
Posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z gorącą masą krówkową.
Komentarze