• Chrzan z jajkami

    Dodane przez: Brenia

  • Przepis ten dostałam od mamy, nie może go zabraknąć na naszym wielkanocnym stole.

  • Składniki

    2 łyżki chrzanu tartego w słoiku
    3 łyżki chrzanu surowego,
    200g śmietany/ jogurtu naturalnego gęstego,
    2 łyżki majonezu ,
    sól, pieprz,
    trochę cytryny,
    10 ugotowanych jajek

  • Sposób przygotowania

    1.

    Wcześniej surowy korzeń chrzanu obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Następnie sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka.

    2.

    Do miski wkładamy żółtka i ucieramy na masę. Dodajemy śmietanę/jogurt gęsty – , 2 łyżki majonezu, 3 łyżki chrzanu świeżego i 2 łyżki chrzanu ze słoiczka, sól, pieprz, cytryny do smaku.

    3.

    Białka kroimy na drobną kostkę i dodajemy do przygotowanej masy. Całość przekładamy do słoika i przetrzymujemy do następnego dnia. Po wyjęciu trzeba spróbować i w zależności o potrzeby dodać jeszcze chrzanu, soli, pieprzu.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, mama_mnie_nauczyla, danie Wielkanocne
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Brenia

Brenia 206

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-04T12:06:12+01:00

1003 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »