Chrzan domowy

1 (1 ocen)

Trochę jest przy nim płaczu, może nawet więcej niż trochę, ale co się nie robi dla zdrowotności i tego smaku :) U nas tradycyjnie czynnością tą zajmują się mężczyźni i aż miło popatrzeć jak im to idzie :))

Składniki:

  • 2 duże korzenie chrzanu ok. 1/2 kg
    6 łyżek soku z cytryny lub octu
    łyżeczka soli
    łyżka cukru
    2/3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
    4 jajka ugotowane na twardo + 2 łyżki gęstej śmietany
    3 - 4 średnie ugotowane lub upieczone buraki ćwikłowe
    dodatkowo sól, cukier, ocet do doprawienia chrzanów smakowych
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chrzan domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1pij2lv 1. Korzenie chrzanu namoczyć w zimnej wodzie na całą noc, następnie obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
  • image-23wvhoa 2. W wodzie rozpuścić sól i cukier, dodać sok z cytryny lub ocet, wymieszać razem z chrzanem.
    Całość podzielić na tyle porcji ile chcemy zrobić smaków, u mnie były dwa, więc podzieliłam na pół.
    Do jednej porcji dodać buraczki tarte na tej samej tarce, do drugiej jajka przetarte na średnich oczkach i śmietanę.
    Mieszanki chrzanowe dobrze wymieszać, doprawić jeszcze do smaku wg własnego uznania i zamknąć w szczelnych słoiczkach.
  • image-2bp9ehd 3. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować