Chrustowe sprężynki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Na tłusty czwartek polecam chrustowe sprężynki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 40 dkg mąki pszennej
    3 jajka
    5 dkg cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    2 łyżki śmietany 18%
    tłuszcz do smażenia

Chrustowe sprężynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-26j2743 1. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puszysto, dodać śmietanę , szczyptę soli i po jednej łyżce mąki, dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto wyjąć z misy na stolnicę , mięsić. Zawinąć w papier do pieczenia i łożyć do lodówki na 1 godz.
  • image-0ynop5y 2. Ciasto rozwałkować na stolnicy aby powstał placek w kształcie koła. Kroić radełkiem do chrustu na pasek około 0,5 cm wzdłuż koła.
  • image-0oqqdsw 3. Paski nawijać bardzo luźno wokół drewnianej rączki łyżki i ostrożnie z niej zdjąć prosto do gorącego tłuszczu.
  • 4. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik jednorazowy dla osączenia z tłuszczu. Następnie odsączone ułożyć na talerz.

Porady

Można posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

Komentarze

Podobne przepisy