Chrustowe sprężynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puszysto, dodać śmietanę , szczyptę soli i po jednej łyżce mąki, dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto wyjąć z misy na stolnicę , mięsić. Zawinąć w papier do pieczenia i łożyć do lodówki na 1 godz.
2.Ciasto rozwałkować na stolnicy aby powstał placek w kształcie koła. Kroić radełkiem do chrustu na pasek około 0,5 cm wzdłuż koła.
3.Paski nawijać bardzo luźno wokół drewnianej rączki łyżki i ostrożnie z niej zdjąć prosto do gorącego tłuszczu.
4.Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik jednorazowy dla osączenia z tłuszczu. Następnie odsączone ułożyć na talerz.
Komentarze