Chruściki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne na karnawał

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    40 g masła
    6 żółtek
    190 g gęstej śmietany 18%
    1 i 1/2 kieliszka wódki
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Chruściki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Przykryć ścierką i odstawić w chłodne miejsce na mniej więcej godzinę. Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką i pokroić nożem w paski. W środku każdego zrobić nacięcie wzdłuż, przez które przełożyć jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł. W rondlu rozgrzać olej i do gorącego wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu. Wystudzone obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy