CHRUPKI NALEŚNIKOWE

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis wydaje się banalny, ale smak takich chrupek... sprawdźcie.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 4 szklanki
    - mleko: 3 szklanki
    - woda gazowana (lub zwykła): 1 szklanka
    - jaja: 3 sztuki
    - olej: 0.5 szklanki
    - sól: 2 łyżeczki

    - olej: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chrupki naleśnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki 1. Najpierw trzeba usmażyć naleśniki. W moim przypadku chrupki robione są z naleśników pozostałych po robieniu innej potrawy. Zawsze robię więcej naleśników i chowam je przed domownikami, po to aby na drugi dzień obudzić ich zapachem podsmażanych chrupek.
  • 2. Wszystkie składniki należy zmiksować, odstawić żeby ciasto odpoczęło. Co do proporcji - nie należy ich traktować restrykcyjnie - ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
  • Naleśniki 3. Smażyć cienkie naleśniki. Ja dodaję troszkę oleju na patelnię tylko do pierwszego placka, potem każdy bez problemu odchodzi z patelni.
  • 4. Placki naleśnikowe pokroić na 2 centymetrowe kwadraty.
  • 5. Na jak największej patelni rozgrzać oba tłuszcze (podane proporcje masła i oleju należy odpowiednio zwiększyć w zależności od ilości podsmażanych naleśników). Tłuszczu powinno być tylko tyle, aby nadać chrupkość (nie powinny one pływać). Podsmażać pokrojone naleśniki. Należy to robić niezbyt dużymi porcjami. Jeśli wrzucimy na patelnię za dużą ilość, nie podsmaża się na chrupko. Przed podaniem oprószyć solą i wymieszać.
  • Naleśniki 6. Jeśli chcemy zrobić chrupki o smaku czosnkowym, zamiast zwykłego masła, należy użyć czosnkowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować