Chrupiący kurczak w 15 minut

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybko, smacznie i niedrogo

  • 20 min

Składniki:

  • -3udka z kurczaka
    -2 kost. rosołowe
    -olej
    -mąka kukurydziana
    -mąka pszenna
    -gałązki tymianku lub rozmarynu
    -sól

Chrupiący kurczak w 15 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, osuszyć i posypać solą. W miseczce rozpuścić 2 kostki rosołowe z 5 łyżkami oleju. Gotową pastą natrzeć udka. Obie mąki połączyć ze sobą i obtoczyć w nich przygotowane udka.
  • 2. Na rozgrzany olej wrzucić gałązki ziół w celu lekkiego aromatyzowania oleju .Wyłożyć usmażone zioła i delikatnie ułożyć udka na oleju. Smażyć z obu stron na małym ogniu na złoty kolor. Udekorować ziołami i podawać z frytkami i surówkami sezonowymi.

Porady

Kostki rosołowe można użyć dowolnej ale wg mnie najlepsza jest pieczeniowa. Udka można podać również z młodymi ziemniakami i mizerią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy