CHRUPIĄCY JABŁECZNIK

0 (0 ocen)

Ciasto bardzo smaczne i "chrupiące". Przygotowuje się je bardzo szybko a efekt jest bardzo smaczny i pięknie wyglądający.Można podawać je z dodatkiem bitej śmietany.Idealny do niedzielnej kawki.

Składniki:


  • 6 połówek gruszek z zalewy / ja kupuję w puszcze o poj.1 l./
    3 jabłka
    1/2 szk.rodzynek
    1/2 szk mieszanych orzechów włoskich i laskowych
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
    2 łyżki pokrojonych w kostkę moreli suszonych
    2 szk.mąki tortowej
    1 szk.cukru
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli.
    Do polania ciasta
    cukier puder do sporządzenia lukru,sok z cytryny
    1/2 tabliczki czekolady mlecznej
    1 łyżka śmietany lub mleka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chrupiący jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chrupiący jabłecznik 1.



    Gruszki osączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę.Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę,orzechy posiekać nożem,morele pokroić w kostkę.




  • chrupiący jabłecznik 2.
    Wszystkie owoce przełożyć do miski,wsypać cukier,dodać szczyptę soli ,wymieszać i odstawić na 30 min. w chłodne miejsce.
  • chrupiący jabłecznik 3. Wbić jajka i dokładnie całość wymieszać.
  • chrupiący jabłecznik 4.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i przez sito wsypać do masy owocowej,
  • chrupiący jabłecznik 5.


    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wylać ciasto,wyrównać.
  • chrupiący jabłecznik 6.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 40 min,przestudzić.
  • chrupiący jabłecznik 7. Przygotować lukier.Cukier puder rozprowadzić w gorącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i popisać na cieście.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany lub mleka i popisać na białej warstwie lukru.Pozostawić do przeschnięcia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować