Chrupiące ziemniaki z szynką i żółtym serem

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Kiedyś spróbowałam to w restauracji i chciałam zrobić to w domu. Bo bardzo mi smakowało.

  • 30 min

Składniki:

  • Ziemniaki - 200 g
    Szynka -150 g
    Szczepiorek 20 g
    Masło 10 g
    Czerwony pieprz(ostry) 1 g
    Por 5 g
    Jajko1
    Mąka przenna 7 g
    Żółty ser (zwykły, twardy) 50 g
    Sół, pieprz czarny
    Pietruszkę jak kto woli
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chrupiące ziemniaki z szynką i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nie obrane 6 ziemniakiów ugotować w wodzie . Pokroić szczypiorek i pietruszkę.
    Pokroić na kostki szynkę i por, smarzyć na patalnię w maśle. Potem połączyć to co posmarzyliśmy na patalnie z krojoną pietruszką, serem , porem.
    Ziemniaki pokroić na pół, wcześniej ich obrać , wyjąć to co jest miekkie. To co wyjęnliśmy pokroić w kostkę. Połączyć z serem i szynką. Dobrze ale lekko wymieszać. Dodać pieprz i sół dla smaku.

    Zapełnić połówki ziemniaczane masą , którą wcześniej zrobiliśmy, połączyć to, toczyć w mące , w jajku , potem znów w mące.

    Usmarzyć zimniaki wo fryturze do złotego koloru . Smacznego.

Porady

Można podawać jako danie główne i odzielnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować