Danie proste, które można jeść bez użycia sztućców. Jednocześnie ciepłe i sycące. Dzięki dodatkowi śliwkowego BBQ i słodkiego mango, klasyczny sandwicz z wołowym stekiem zyskał nowy charakter.
Dla 4 osób
Składniki:
składniki,
4 porcje:
2 ciabatty
300 g mięsa wołowego na steki
ulubiony ser
roszponka lub rukola
1 duże mango
czosnek
sos BBQ*
Chrupiące sandwicze ze stekiem, słodkim mango i sosem bbq - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso grillować na patelni (lub płycie grilla) po ok. 2 minut z każdej strony lub do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Mango pokroić w plasterki. Bułkę rozkroić i posmarować z jednej strony sosem BBQ a z drugiej natrzeć czosnkiem. Przełożyć roszponką, serem, stekiem, plasterkami mango i podawać.
2.Sos BBQ:
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona z sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w kostkę usuwając pestki. Do rondelka włożyć masło, drobno starty czosnek i startą cebulę, podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu następnie dodać pokrojone pomidory, śliwki, cukier, sos sojowy, pieprz cayenne lub chilli w proszku. Gotować na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować i wymieszać z powidłami śliwkowymi.
Komentarze