Chrupiace placki ziemniaczane z buraczkami

4.99 (190 ocen)

  • 25 min

Placki ze startych na grubych oczkach ziemniaków i buraczków czerwonych . Pyszne, chrupiące, orginalne i nieco kolorowe:) Mozna je jesc albo z cukrem, z sosem lub same:) Polecam , ziemniaki plus buraczek to naprawde pyszne połączenie:)

  • 25 min

Składniki:

  • -1 kg ziemniaków
    -2 jaja
    -3 łyżki mąki
    1 mała cebula
    1 duzy lub 2 małe buraczki czerwone
    - pieprz
    sól
    -olej do smażenia

    Dodatkowo:
    cukier lub ulubiony sos.
Wystaw ocenę:

4.99 (190 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Chrupiace placki ziemniaczane z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • scierm ziemniaki.. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule scieramy na drobnych oczkach.Buraczki ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, sól pieprz, wbijamy jaja. Dokładnie mieszamy wszystkie skłądniki na jednolitą masę.

    2.


    Na patelni rozgrzewamy olej . Na rozgrzany olej układamy łyżką porcję masy i formujemy placek. Smażymy z obu stron na rumiano . Po usmażeniu placki odsączamy na papierowym ręczniku.
    Podajemy z cukrem ,sosem , ale tez i same swietnie smakuja:)

Porady

jesli ktos woli nieco delikatniejsze, zrezygnujmy z cebuli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować