Chrupiąca pizza na ziołowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zalać mlekiem i rozpuścić. Następnie dodać zioła, sól i cukier. Wymieszać dokładnie. Dodać resztę składników i wyrobić dokładnie elastyczne ciasto. Na koniec posmarować dłonie olejem, a następnie dłońmi posmarować ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia.
2.Ulubione dodatki pokroić na kawałki,a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koncentrat pomidorowy rozluźnić niewielką ilością wody, tak aby jednak nie był sos za rzadki. Doprawić go solą.
3.Ciasto dzielić na ok. 250 gramowe porcje ( z każdej porcji powstanie 1 pizza).
4.Wydzieloną porcję ciasta posdypać mąką i dokładnie rozwałkować na cienki placek.
5.Placek przełożyć tam gdzie będziemy go piec (blacha, naczynie żaroodporne, lub gołe kraty wyłożone papierem do pieczenia)
6.Pizzę smarujemy sosem (oprócz brzegów), obsypujemy serem i ulubionymi dodatkami (nie przesadzając z ilością).
7.Pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 250 stopniach. Po tym czasie od razu ją wyjmujemy, w przeciwnym razie boki zrobią się za twarde.
Porady
Pozostałe porcje ciasta możemy zamrozić lub przechowywać kilka dni w lodówce np. w plastikowym pojemniczku na żywność).
Komentarze