Chrupiące piersi w orzechach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw musimy zamarynować kurczaka, to znaczy pokroić go na plastry, lekko rozbić i obsypać przyprawami, po czym odstawić do lodówki np. na 30 minut.
2.Orzechy włoskie szatkujemy na deseczce za pomocą długiego noża na malutkie kawałeczki. W miseczce ubijamy jajko. Kurczaka wyjętego z lodówki obtaczamy w mące, następnie maczamy w jajku i obtaczamy w orzechach.
3.W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy gotowe kawałki panierowanego fileta. Jego wierzch możemy jeszcze posmarować pozostałym jajkiem. Całość wsadzamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego na około 200 stopni. Przez ostatnie 5 minut można włączyć opcje grilla lub pieczenia górnego.
Porady
Piekąc pierś na naczynie żaroodporne wykładam jednocześnie ugotowane wcześniej ziemniaki - zrobią się z nich fajne chrupiące kęsiki
Komentarze