Chrupiące piersi w orzechach

4.5 (191 ocen)

Pieczone piersi z kurczaka w panierce z orzechów włoskich - zdrowa i smaczna alternatywa

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - marynata do mięsa: czosnek, pieprz, papryka ostra
    - jajko
    - mąka do obtoczenia
    - orzechy włoskie ok. pół szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chrupiące piersi w orzechach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw musimy zamarynować kurczaka, to znaczy pokroić go na plastry, lekko rozbić i obsypać przyprawami, po czym odstawić do lodówki np. na 30 minut.
  • 2. Orzechy włoskie szatkujemy na deseczce za pomocą długiego noża na malutkie kawałeczki. W miseczce ubijamy jajko. Kurczaka wyjętego z lodówki obtaczamy w mące, następnie maczamy w jajku i obtaczamy w orzechach.
  • chrupiący kurczak w orzechach 3. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy gotowe kawałki panierowanego fileta. Jego wierzch możemy jeszcze posmarować pozostałym jajkiem. Całość wsadzamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego na około 200 stopni. Przez ostatnie 5 minut można włączyć opcje grilla lub pieczenia górnego.

Porady

Piekąc pierś na naczynie żaroodporne wykładam jednocześnie ugotowane wcześniej ziemniaki - zrobią się z nich fajne chrupiące kęsiki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Panierka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować