Rozkosznie chrupiące pierogi z grzybowym farszem, a do nich kubek czerwonego barszczu. Nic więcej nie trzeba by cieszyć się tą chwilą niezwykłego smaku.
4.5 (161 ocen)
Porady
Takie pierogi wyśmienicie smakują z domowym czerwonym barszczem, więc zdradzę wam jak ja gotuję barszczyk, którym najbardziej zachwyca się moja młodsza siostra. Na ok. 1 litr rosołu z domowej kury, daję ok 4 duże pieczone buraki w mundurku. Buraki obieram ścieram na tarce dodaję do rosołu, daję również jedno starte jabłko, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren kolorowego pieprzu, sok z połowy cytryny. Podgrzewam ok. 10-15 min uważając by nie doprowadzić do wrzenia. Zazwyczaj odstawiam na kilka godzin by jeszcze naciągnął smakiem. Po czym odcedzam przez sitko by był klarowny. Przed podaniem posypuję ulubionymi świeżymi ziołami.
Komentarze