Chrupiące pierogi z grzybami, soczewicą i cieciorką

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Rozkosznie chrupiące pierogi z grzybowym farszem, a do nich kubek czerwonego barszczu. Nic więcej nie trzeba by cieszyć się tą chwilą niezwykłego smaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 kg mąki
    15 dag roztopionego masła
    ok. półtorej szklanki mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
    sól

    Farsz:
    ok. 1/2 kg grzybów leśnych
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    1 szklanka cieciorki suchej lub 1 puszka cieciorki w zalewie
    2-3 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz ziołowy
    starta gałka muszkatołowa
    pół łyżeczki chili
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 łyżki masła

Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Chrupiące pierogi z grzybami, soczewicą i cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło.
  • 2. Farsz:
    Grzyby dusimy na maśle, dodajemy do nich pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dusimy ok. 20-30 min. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozgotuje. Cieciorkę gotujemy do miękkości (cieciorkę przed gotowaniem moczę przez noc). Następnie uduszone grzyby mielemy na maszynce do mięsa, Mielemy również cieciorkę. Przekładamy wszystko do jednej miski i razem mieszamy: grzyby, soczewicę i cieciorkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym, chili, gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi.
  • 3. Z ciasta wykrawamy kawałek. Wałkujemy go cienko. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółka. Kółka nadziewamy farszem i kształtujemy pierogi. Czynność powtarzamy do wykończenia składników.
    Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie z dodatkiem oliwy ok. 5 min. I tak naprawdę już są gotowe ja jednak wolę rumiane i chrupiące dlatego po ugotowaniu wykładam je na blachę skrapiam oliwą i piekę w piekarniku ok. 15-20 min w 180 stopniach C.

Porady

Takie pierogi wyśmienicie smakują z domowym czerwonym barszczem, więc zdradzę wam jak ja gotuję barszczyk, którym najbardziej zachwyca się moja młodsza siostra. Na ok. 1 litr rosołu z domowej kury, daję ok 4 duże pieczone buraki w mundurku. Buraki obieram ścieram na tarce dodaję do rosołu, daję również jedno starte jabłko, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren kolorowego pieprzu, sok z połowy cytryny. Podgrzewam ok. 10-15 min uważając by nie doprowadzić do wrzenia. Zazwyczaj odstawiam na kilka godzin by jeszcze naciągnął smakiem. Po czym odcedzam przez sitko by był klarowny. Przed podaniem posypuję ulubionymi świeżymi ziołami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Soczewica Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować