Chrupiące pieczone ziemniaczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne na każdą imprezę zamiast chipsów. Świetne do dania głównego jako alternatywa dla frytek. Chrupiące, aromatyczne, łatwe do zrobienia.

  • 40 min

Składniki:

  • ok. 10 średniej wielkości ziemniaków (najlepiej czerwone)
    przyprawy
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka chili
    1/2 łyżeczki suszonego imbiru
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    1 łyżeczka suszonego koperku
    1łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka miodu
    ok. 10 łyżek oleju lub oliwy z oliwek (jeśli używamy oliwy pieczemy w 180 stopniach C)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chrupiące pieczone ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, kroimy na ósemki. Przekładamy do głębokiej miski. Posypujemy przyprawami, polewamy miodem i oliwą. Dokładnie mieszamy, by wszystkie ziemniaki były otoczone przyprawami. Blachę na której będziemy piec ziemniaki wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Przesypujemy ziemniaki i rozkładamy tak by nie nachodziły na siebie. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200-220 stopni C ok. 30-40 min, do momentu aż będą z wierzchu chrupiące, a środku miękkie i puszyste.

Porady

Każdy według swojego upodobania może skomponować mieszankę ziół, które najlepiej lubi. Ja proponuję tę, gdyż takie ziemniaczki są uniwersalne i pasują na każdą okazję. Jeżeli podajemy je jako przekąskę to z dobrym gęstym keczupem, sosem czosnkowy lub majonezem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować