Chrupiące nuggetsy z sosem diabolo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na niewielkie podłużne kawałki.
Płatki kukurydziane przesypujemy do woreczka i tłuczkiem do mięsa rozdrabniamy .
Jajko rozkłócamy w misce,dodajemy musztardę wlewamy płynny miód i widelcem roztrzepujemy wszystko razem żeby nie było grudek na jednolitą masę ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym.Kurczaka zanurzamy w jajku następnie panierujemy w płatkach kukurydzianych.Układamy kąski na wyłożonej pergaminem blasze wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 30 minut.
2.Ketchup wyciskamy do miseczki ,dodajemy płynny miód,wlewamy sos sojowy i ocet winny mieszamy,papryczkę chili wydrążamy z nasionek i drobniutko kroimy,czosnek obieramy przeciskamy przez praskę ,mieszamy wszystko razem,doprawiamy do smaku słodką papryką oraz pieprzem,na koniec dodajemy majonez,mieszamy wszystko razem,odstawiamy do lodówki aby składniki się przegryzły.
3.Gotowe kąski kurczaka maczamy do połowy w sosie i podajemy.
Komentarze