Karnawał dobiegł końca. Dzisiaj tłusty czwartek ulubiony dzień łasuchów. Jeśli nie mamy ochoty na pączki czy chrusty zapraszam na naleśniki nadziane jabłkami.Częstujcie się!
Składniki:
Składniki na 7 sztuk:
300 g mąki
120 ml ciepłej wody
50 g masła
1 łyżka wódki
1 szczypta soli
3 średniej wielkości jabłka
100 g cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
sok z cytryny
cukier puder
olej do smażenia
Chrupiące naleśniki na tłusty czwartek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać masło, wodę, wódkę i sól, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Jabłka pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłka połączyć z cukrem i cynamonem. Wrzucić na suchą patelnie i chwilę podsmażyć.
Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i cienko rozwałkować. Przy pomocy małego talerzyka, albo obręczy tortownicy wycinać kola. Moje miały średnice 18 cm. Na środek każdego placka nałożyć nadzienie 1 cm od brzeg i zwinąć.
Smażyć na głębokim tłuszczu. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, jeszcze cieple oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze