Chrupiące kawałki kurczaka

0 (0 ocen)

  • 12 godz. 20 min

Panierka jest banalnie prosta w wykonaniu, a smak niepowtarzalny!

  • 12 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kilogram skrzydełek
    woda
    przyprawy: 3 ząbki czosnku, sól, chilli, papryka słodka, bazylia, majeranek, pieprz
    mąka

Chrupiące kawałki kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, odcinamy lotki, a pozostałą część dzielimy na pół i wrzucamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, majerankiem i suszoną bazylią, czosnek przeciskamy przez praskę, bądź drobniutko siekamy. Całość zalewamy zimną wodą, do poziomu zakrycia całego mięsa i chowamy do lodówki najlepiej na 12 h, aby całość mogła się dobrze zmarynować. Następnie kawałek po kawałku obtaczamy w mące, otrzepujemy, zamaczamy w czystej wodzie i ponownie w mące. Smażymy w głębokim tłuszczu, najlepiej we frytkownicy przez około 18 minut w temp 200 st. C.

Porady

Kawałki kurczaka mogą być dowolne, w zależności od upodobań.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.34 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Chrupiące kotleciki z kurczaka