Chrupiące drożdżowe paluszki grissini

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Te paluszki są bardzo pyszne,idealne na przekąskę.Jeżeli zrobimy cieniutkie to będą bardzo chrupiące,a jeżeli zrobimy grubsze to w środku będą pulchne,a zewnątrz chrupiące.Ja je dodatkowo wzbogaciłam suszonymi pomidorami w proszku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 dag drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 szklanka mleka ciepłego
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki soli
    4 łyżki oleju
    1 jajko
    2 łyżeczki pomidorów suszonych mielonych i sproszkowanych

    Dodatkowo:
    masło do posmarowania blaszek
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Paluszki

Chrupiące drożdżowe paluszki grissini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki tortowej i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
    Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,jajko,sól,suszone sproszkowane pomidory,olej i pozostałe ciepłe mleko.
  • Wyrośnięte ciasto. 2. Następnie zagniatamy ciasto,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto wyrosło.
  • Formowanie. 3. Po tym czasie urywamy kawałeczki ciasta i toczymy na posypanej mąką pszenną stolnicy cienkie długie paluszki.
  • Do pieczenia. 4. Paluszki układamy na blasze do pieczenia posmarowanej masłem.
  • Upieczone. 5. Od razu pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.

Porady

Z przepisu wyszło mi 4 blaszki paluszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować