Dziś zapraszam na gofry czekoladowe! Są chrupiące i nie miękną po 5 minutach od usmażenia, co ucieszy na pewno wielu smakoszy tych 'idealnych', nadmorskich gofrów
Chrupiące gofry czekoladowe z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. W osobnym naczyniu umieścić mleko, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, kakao, cukier puder oraz cukier waniliowy i olej, Wszystko zmiksować na gładką masę. Do masy dodać ubite wcześniej białka, całość delikatnie wymieszać, by masa nabrała gęstej, kremowej konsystencji, odstawić na 20-30 minut (ciasto powinno być bardzo gęste, dużo gęstsze, niż na naleśniki mi wyszło 1200 ml, z których zrobiłam 14 gofrów).
2.Gofrownicę mocno rozgrzać, płytki posmarować pędzelkiem delikatnie nasączonym olejem, chochelką nakładać porcje ciasta, smażyć po około 4 minuty (choć czas smażenia zależy od mocy gofrownicy; w gofrownicy o małej mocy - poniżej 1700 W gofry będą smażyć się dłużej). Upieczone gofry odkładać na kratę, by się wystudziły. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, owoce umyć, jeśli trzeba, wydrążyć oraz usunąć ogonki, pokroić na cząstki. Wystudzone gofry smakować śmietanką, przybrać owocami.
Komentarze